top of page
  • Writer's pictureDruštvo zeliščarjev Pomurje

ZBERIMO in OHRANIMO sLOVEnska avtohtona ZELIŠČNA SEMENA s Terezijo Nikolčič

Updated: Aug 30, 2023

Imate semena zelišč, katera ste nabrali na vašem bližnjem travniku, na sprehodu ali morda zelišča pridelujete že iz davnih časov v vašem tradicionalnem zeliščnem vrtu? Ste kolekcionar semen in vam nabor semen zelišč ne predstavlja problema. …

V tem primeru vas vabimo, da se pridružite akciji

ZBERIMO in OHRANIMO sLOVEnska avtohtona ZELIŠČNA SEMENA s Terezijo Nikolčič.


Prva slovenska uradna zeliščarka ga. Terezija Nikolčič, zbira Slovenka avtohtona semena zelišč, ki žal vse hitreje izginjajo iz naših travnikov, gozdov, vrtov, tradicionalnega zdravilstva, iz naših življenj, zdravja…

Z namenom ohraniti in zaščititi sLOVEnsko kulturno dediščino, želi pripraviti ga. Nikolčič, nabor in razstavo slovenskih zeliščnih semen, predvsem pa ohraniti avtohtone sorte in jih namnožiti za namen ohranjanja Slovenke prvobitne biodiverzitete, ki je v svoji pestrosti skriva številne skrivnosti in bogastva za naše za zdravje ljudi, živali in narave same. Brez tradicionalnih zelišč tako pestrih, raznolikih, predvsem pa izjemno bogatih nahajališč zelišč na slovenskih rastiščih, tradicionalno zdravilstvo ni mogoče.

Vabimo vas, da nekaj zeliščnih semen odstopite ge. Nikolčič Tereziji, ki bo semena razstavila in poskrbela, da se tradicionalna slovenska semena in zelišča ohranijo tudi v semenskih bankah. Tako bo sLOVEnija, zagotovo ohranila srčiko in bistvo slovenskega naravnega tradicionalnega zdravilstva, srčnosti, neprecenljivo kulturno dediščino zeliščarstva, katerega danes cenijo in znajo uporabljati in vpletati v zdravljenje le redki tradicionalni poznavalci delovanja zelišč.


KDO JE TEREZIJA NIKOLČIČ?

Slovenci jo poznamo iz ljubljanske tržnice, kjer je 30 let z mešanjem pravih čajnih mešanic, ki predstavljajo slovensko kulturno dediščino in neprecenljivo tradicionalno zdravilsko znanje, ki temelji na poznavanju delovanja zelišč in širše rastlin, pomagala številnim ljudem, ki jih težijo različne zdravstvene tegobe, stanja in počutja, ali pa čaj zmešala za dnevno pitje čaja. S svojimi zeliščnimi čaji je pozdravila množice Slovencev, svetuje pa celo eminentnemu

Karlu III., kralju Združenega kraljestva, s katerim sta se spoznala ob, takrat še prinčevem obisku Ljubljane, ko se je ustavil pri zeliščarski Nikolčič in z njo pokramljal o zeliščih in delovanju čajnih mešanic ter o slovenski zeliščni tradiciji zeliščarstvu.


Nikolčičeva, spada med največje poznavalke zelišč in zeliščnih mešanic, predvsem pa njihovega delovanja v Sloveniji in regiji. V svojih poznih letih z zeliščnimi izkušnjami, še vedno občasno opravljala napol zdravniško, napol čarovniško delo, v katerem uživa, največ pa se trenutno posveča zapisovanju zeliščnega tradicionalnega znanja in zeliščnih receptur, predava in prenaša znanje na mlajše rodove. Njena želja je, da se tradicionalno zeliščno znanje ohrani in da se prenaša na poznejše rodove, predvsem pa, da se zelišča pridelujejo in uporabljajo za vzdrževanje našega dobrega zdravstvenega počutja, ne nazadnje pa da zelišča najdejo mesto tudi v sodobni naravni medicini, ki bi morala biti temelj zdravljenja in podpore zdravja skozi vsakodnevno prehrano, ne samo slovenskega človeka ampak vseh ljudi.

Prav tako pa se Nikoličeva zavzema za slovensko zeliščarstvo, kot vzdržno in izplačljivo poslovno panogo, kajti danes žal le ta ni obstojna v tako striktnih poslovnih okvirjih in množični birokraciji ter številnih nejasnih, večkrat neutemeljenih predpisih, kot to vse bolj zahteva slovensko tržno okolje, kamor je žal trenutno spada sedaj že zelo omejena zeliščna panoga.


Knjižni opus Terezije Nikolčič

vsebuje knjigi, kateri najdete pod naslovom


*Čaji dobre misli Terezije Nikolčič, 101 zelišče za ljudi in živali


*Zgodbe s tržnice

















Projekt uredila in zapisala:

Majda Robić, Predsednica Društva zeliščarjev Pomurje



*Fotografije so pozvete iz javnih objav za namen projekta.

71 views0 comments
bottom of page