top of page
  • Writer's pictureDruštvo zeliščarjev Pomurje

PRAVILNO OZNAČEVANJE ZELIŠČNIH PRODUKTOV in BRANJE DEKLARACIJ, po strokovnih navodilih UVHVVR

Updated: Sep 29, 2020

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je za namen ZELIŠČNEGA FORUMA Republike Slovenije 2020, podala jasna navodila o pravilnem označevanju živil, s poudarkom na zeliščnih produktih.


DELOVNO GRADIVO

ZELIŠČNI FORUM Republike Slovenije 2020

pripravila:

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije

STROKOVNI DELOVNI NASLOV:

PRAVILNO OZNAČEVANJE ZELIŠČNIH PRODUKTOV in BRANJE DEKLARACIJ


Namen zakonodaje o označevanju živil je doseči visoko raven varovanja zdravja potrošnikov in zagotovitev pravice do obveščenosti potrošnika. Pravila na področju varnosti hrane in varstva potrošnikov v EU so jasna, potrošniki morajo biti obveščeni o tem, kaj kupujejo, vse sestavine pa morajo biti navedene na embalaži. Zakonodaja vključuje kot obvezne podatke področja, ki so pomembna z vidika varovanja zdravja, kot so na primer alergeni in hranilna vrednost. Obvezni podatki so tudi področja, ki so pomembna z vidika pravice potrošnikov do obveščenosti in zaščite pred potvorbami, na primer država porekla in kraj izvora ter poimenovanja živil. Označba na živilu je informacija, ki jo poda nosilec živilske dejavnosti. Za vse podane informacije je odgovoren nosilec živilske dejavnosti pod čigar imenom ali nazivom se živila tržijo.

Označba pomeni vsak žig, znamko, slikovni znak ali drug opis v pisni, tiskani, odtisnjeni, označeni, vtisnjeni ali ožigosani obliki ali pritrjen na embalažo ali posodo z živili.



Splošni podatki o označevanju, o pomenu posameznih podatkov na označbi za vsa živila so dostopni na spletni strani: https://www.gov.si/teme/oznacevanje-zivil-ter-zdravstvene-in-prehranske-trditve/.

Obseg podatkov na označbi za vsa živila je odvisen od načina pakiranja (predpakirano, nepredpakirano, pakirano na mestu prodaje na zahtevo končnega potrošnika, predpakirana za neposredno prodajo), pri čemer je potrebno upoštevati  pripadajočo zakonodajo:


  • Uredba (EU) št. 1169/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 Besedilo velja za EGP (2011/1169) Povezava: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2011/1169/oj?locale=sl







Za posamezna živila so sprejeti posebni predpisi, ki določajo pogoje za minimalno kakovost in zahtevajo dodatno označevanje

(npr. Pravilnik o medu, Pravilnik o kakovosti čaja- zeliščni čaj) in so dostopni na spletni strani: https://www.gov.si/teme/kakovost-in-oznacevanje-ostalih-kmetijskih-pridelkov-in-zivil/, Za kmetijske pridelke in živila, ki imajo posebne značilnosti, ki presegajo predpisano kakovost ali pogoje glede varstva rastlin ali zaščite okolja (npr. ekološko) so sprejeti posebej pravni predpisi v RS in EU, ki so dostopni na spletni strani: https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/. Na isti spletni strani je tudi posebej opisan način uporabe evropskega logotipa in nacionalnega zaščitnega znaka.


Predpogoj, da se kmetijski pridelki in živila lahko označijo kot ekološki in pri tem uporabi logotip ekološke pridelave je pridobitev certifikata oz. dokazila s strani nadzornih oz. kontrolnih organizacij. V Sloveniji imamo trenutno imenovane 4 kontrolne organizacije in sicer: Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu, Inštitut za kontrolo in certificiranje Univerze v Mariboru, Bureau Veritas d.o.o. in TÜV SÜD Sava. Vloga za dovoljenje za uporabo uradne označbe oziroma nacionalnega zaščitnega znaka se vloži na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.Pri označevanju kmetijskih pridelkov oziroma živil je obvezna uporaba evropskega logotipa.

Kmetijski pridelki oziroma živila so lahko označeni še dodatno z nacionalnim zaščitnim znakom v skladu s predpisom o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil. Poleg uradne označbe oz. zaščitnega znaka in evropskega logotipa, so lahko kmetijski pridelki in živila označeni tudi z dodatnimi blagovnimi znamkami, kot na primer: Biodar, Demeter in tako dalje. Strokovni članek pripravila: mag. Alenka Meolic Jelen, OU Murska Sobota



:

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin


KONTAKTNI PODATKI

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Dunajska cesta 22 1000 Ljubljana


Kontakti po organizacijskih enotah:



Fotografije: Javno dostopne e-baze


143 views0 comments
bottom of page