top of page
  • Writer's pictureDruštvo zeliščarjev Pomurje

Samozdravljenje srčno-žilnih bolezni s fitoterapijo

Marija Gorišek fitoaromaterapevt, dipl.m.s, in direktorica Fito – Tm, Marija Gorišek s.p., bo kot predavateljica na ZELIŠČNEM FORUMU Republike Slovenije 2019, obširneje predstavila in zagovarjala strokovno temo po delovnim naslovom:

Fitoaromaterapija pri srčno žilnih boleznih – pasti in prednosti.


Samozdravljenje srčno-žilnih bolezni z fitoterapijo

Kako danes dobiti uporabne, koristne in varne informacije, v smislu

»varnega samozdravljenja«?

Področje »samozdravljenja« s fitoterapevtskimi izdelki je zelo občutljivo. Ljudje preberejo veliko informacij na socialnih omrežjih, na žalost je 70 % informacij napačnih, veliko krat si uporabniki naredijo več škode kot koristi. Denar se velikokrat tudi vrže stran, v kolikor kupijo napačno rastlino ali »prehransko dopolnilo«, katero ne deluje zaradi nepravilnega postopka pridobivanja aktivnih učinkovin v rastlini.



Načela varnega in odgovornega »samozdravljenja« so pomembna predvsem v primerih, ko se zdravilne rastline ali prehranska dopolnila kombinirajo z določenimi farmacevtskimi izdelki. S pravilno uporabo se tako izognemo nezaželenim učinkom. V vsaki rastlini najdemo aktivne snovi, ki nam omogočajo obdržati in ohranjati funkcionalno ravnotežje v telesu. Pomoč strokovnega znanja na tem področju nam omogoča razumevanje, katere rastline so najprimernejše za posameznika, saj dobro vemo, da ni vsaka rastlina primerna za vsakogar. Ko zbolimo, iščemo hitre rešitve kako povrniti zdravje. Na socialnih medijih je prisotno veliko informacij o tem kako povrniti zdravje, kar lahko predstavlja veliko nevarnost za uporabnika. Dostopnost prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin je iz dneva v dan večja. Vidik ustreznega znanja glede izbire zdravilne rastline ali prehranskega dopolnila je zelo pomemben, saj uporabniki velikokrat ne poznajo medsebojnega delovanja zdravil rastlinskega izvora v kombinaciji s sinteznimi zdravili, kar lahko pripelje do zapletov. Torej, kako danes dobiti zanesljivo informacijo, če je določena zdravilna rastlina ali prehransko dopolnilo trenutno najboljša izbira za posameznika?


Na strokovnem predavanju ZELIŠČNEGA FORUMA Republike Slovenije 2019, bomo predstavili kako izbrati zdravilno rastlino ali kvalitetno prehransko dopolnilo za različne zdravstvene težave, predvsem z namenom, da se izognemo morebitnim stranskim učinkom v primeru, da že uporabljate sintetična zdravila, v kolikor bi se želeli vrniti k naravi in izkoristili njeno zdravilno moč, pa nimate dovolj znanja katera rastlina je najboljša za vas ali kako izbirati pravilno rastlino, glede na trenutno neravnovesje vašega organizma in okoliščine. Vabimo Vas, da se udeležite predavanja 7.9.2019 v Lendavi, v sklopu

MEDNARODNEGA FESTIVALA ZELIŠČ, ZDRAVILNIH RASTLIN in KONOPLJE,

ki bo potekalo v Lendavi v Galeriji Gradu Lendava, kjer bomo podrobneje predstavili strokovno tematiko in se dotaknili tudi zakonskih predpisov, priložnosti in problematike fitoterapevtske stroke ter razpravljali o rešitvah.



Ne predavanju bomo govorili tudi o varni uporabi zdravilnih rastlin, ki imajo ugodne učinke na srčno-žilni sistem (glog, arjuna, česen, ginko, divji kostanj, ajda…) ter kako izberemo pravo rastlino za bolezni srca in ožilja, da se izognemo možnim stanskim učinkom.


Pa še nekaj o meni. Sem Marija Gorišek, po poklicu fitoaromaterapevtka in diplomirana medicinska sestra. V zdravstvu sem opravljala svoj poklic 12 let, zadnjih 10 let na oddelku za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor. Sem lastnica podjetja Fito-tm, ki združuje metode sodobne fitoterapije in tradicionalne medicine (zeliščarstava). Verjamem, da je vsak posameznik sam svoj zdravnik. Če spremenimo način življenja, prehranjevanja, razmišljanja in čustvovanja, smo na pravi poti do povrnitve zdravja.


Naslov predavanja ZELIŠČNI FORUM Republike Slovenije 2019:

Fitoaromaterapija pri srčno žilnih bolezni – pasti in prednosti

Avtorica članka bloga in predavateljica: Marija Gorišek fitoaromaterapevt, dipl.m.s.

Podjetje: Fito – Tm, Marija Gorišek s.p http://www.fito-tm.si/


PREBERI VEČ O DOGODKU:

MEDNARODNI FESTIVAL ZELIŠČ, ZDRAVILNIH RASTLIN in KONOPLJE sLOVEnija Lendava, 6. – 14. September 2019

ZELIŠČNI FORUM Republike Slovenije 2019

Povezuje državne in strokovne zeliščne inštitucije s strokovnjaki in pridelovalci iz področja pridelave, predelave, razvoja in prodaje zelišč.


PRIDOBITE PRIZNANJE - ŠAMPION KAKOVOSTI - ZELIŠČ, ZDRAVILNIH RASTLIN, KONOPLJE, MEDU IN EKOLOŠKIH PRODUKTOV 2019 Prijavite Vaše produkte v ocenjevanje!


ETNO ZELIŠČNI PROGRAM

GRAJSKA TRŽNICA S SREDNJEVEŠKIM PROGRAMOM

Ponudba zelišč, konoplje, zdravilnih rastlin, medu, vin in ekoloških kmetijskih produktov ter rokodelskih umetnosti, skozi grajske poti in poti zeliščnih vrtov

gRajska TRŽNICA ZELIŠČA, ZDRAVILE RASTLINE, KONOPLJA, MED, EKOLOŠKI IZDELKI in ROKODELSKA DOMAČA OBRT


DRUŠTVO ZELIŠČARJEV POMURJE




211 views0 comments
bottom of page